Wednesday 24 April 2013

Akamas - Cyprus Map and Details


QUAD BIKES ROOT  - 28.4.2013                        DARK GREEN = AKAMAS AREA
Akamas Route - 104km - on/off road

Ακάμας Είναι το δυτικότερο τμήμα της Κύπρου, που περιλαμβάνει την ομώνυμη χερσόνησο και το ομώνυμο δάσος.
Για την ονομασία της περιοχής υπάρχουν τρεις εκδοχές:

1. Από το όνομα του μυθικού ήρωα Ακάμαντα, που ίδρυσε εκεί αποικία, και πόλη, την Ακαμαντίδα.
2. Από το στερητικό α και το ρήμα κάμνω, δηλαδή ακάμωτος (=ακαλλιέργητος) επειδή ακριβώς δεν καλλιεργείται.
3. Από το στερητικό α και το ρήμα καίω, δηλαδή άκαος (=που δεν καίγεται), επειδή σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η μοναδική περιοχή της Κύπρου που δεν είχε καεί από εκτεταμένες πυρπολήσεις των Σαρακηνών.
Δάσος του Ακάμα:
Είναι το δυτικότερο δάσος της Κύπρου, στην χερσόνησο του Ακάμα, που περιλαμβάνει κάπου 42,861 σκάλες δημόσιας γης. Εκτός από μια πολύ πλούσια θαμνώδη βλάστηση, τα κυριότερα δασικά δέντρα, είναι ο πεύκος, η αγριελιά και η αγριοχαρουπιά. Μέσα σ'αυτή την έκταση, βρίσκονται εγκλωβισμένα κάπου 117 ιδιωτικά τεμάχια γης, με μια συνολική έκταση κάπου 884 σκάλες. Το μεγαλύτερο μέρος, του δάσους του Ακάμα, είναι χαμηλή θαμνώδης βλάστηση, ενώ το πραγματικό δάσος καταλαμβάνει μόνο 8,238 σκάλες γης.
Χερσόνησος του Ακάμα:

Η χερσόνησος του Ακάμα, όπως περιγράφεται στο διαχειριστικό σχέδιο προστασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας / Ε.Ε., καλύπτει περίπου 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κύπρου. Είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, απρόσβλητη από τις επιδράσεις της ανάπτυξης. Η μοναδικότητα της περιοχής της Κύπρου, καθώς και όλης της Μεσογείου, έγκειται στο πολύτιμο περιβάλλον τους. Η ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας που υπάρχει σε αυτή τη σχετικά μικρή περιοχή, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Στον Ακάμα, φύονται σπάνια ενδημικά φυτά και ζουν ή τον χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους αλεπούδες, φίδια και άλλα ερπετά καθώς και πολλά είδη αποδημητικών πουλιών. Από τα 128 είδη ενδημικών φυτών της Κύπρου, 39 είδη υπάρχουν στη χερσόνησο του Ακάμα.

To see more pictures of Lara Beach and the Akamas, click here.

No comments:

Post a Comment